Pusteprøve / mavesårsbakterien

Vejledning til patienten

Din læge har ordineret en pusteprøve. En pusteprøve kan bestemme, om bakterien Helicobacter Pylori er til stede i mavesækken eller tolvfingertarmen. Har man bakterien i mavesækken, kan det give hyppige sure opstød, halsbrand, smerter i øvre del af maven og i værste tilfælde mavesår. Bakterien kan fjernes fra mavesæk og tolvfingertarm med antibiotika og syredæmpende medicin. Når bakterien er fjernet, er man i de fleste tilfælde helbredt for sine mavesymptomer.

Hvordan fungerer testen
Alle fødevarer indeholder stoffet 13C. Dette 13C kan spores i den kulilte, du udånder og mængden af 13C afhænger af, hvad du spiser. Hos sygeplejersken bliver du bedt om at puste ned i et lille rør. Herefter skal du, med det samme, drikke et glas vand, hvori der er opløst citronsyre. Det smager lidt surt. Du skal også drikke en opløsning af 13C-urinstof. Det smager blot af vand. Efter 30 minutter tages der igen prøver af din udåndingsluft. Det sker ved at du puster ned i et nyt rør.
De to udåndingsprøver sendes til laboratoriet, hvor mængden af 13C i prøverne bestemmes. Er der mere 13C i test nr. 2 end i test nr. 1, er det et tegn på, at bakterien Helicobacter pylori er til stede i din mavesæk.
Det tager ca. 40 minutter at gennemføre hele testen.

Forud for pusteprøven er det vigtigt:

  • At stoppe antibiotisk behandling mindst 4 uger før undersøgelsen.
  • At stoppe medicin mod for meget mavesyre 2 uger inden undersøgelsen.
  • At stoppe syreneutraliserende medicin 6 timer inden undersøgelsen.
  • At du møder FASTENDE. Det betyder at du hverken må spise eller drikke 6 timer inden undersøgelsen.
  • At du spørger lægehusets personale, hvis der er noget af ovenstående du er i tvivl om.

Svar på testen:

Der går en uge, inden der er svar på testen. Du kan ringe og få svaret i telefontiden, men den videre handlingsplan kræver oftest, at du får en tid hos din læge. Det